Skip to main content

Till Loyola i St Ignatius spår

I Ignatius spår - en resa till Loyola och andra platser i Spanien med föreningen Kompass. 20-27 oktober 2022

Det är alltid något speciellt med att se och möta de platser som har varit betydelsefulla i historien. Även om mycket har ändrats dröjer sig ändå något kvar som skapar inblick och förståelse. Det kommer vi att få uppleva när vi under några dagar besöker flera av de platser som var viktiga i Ignatius av Loyola’s liv. Vi börjar med några dagar i ett lugnare tempo i Loyola. Där blir det tid för flera intressanta besök och det blir också tid för egna strövtåg, reflektion och bön. 
Från Loyola åker vi vidare i norra Spanien för att sedan avsluta resan i Barcelona.
Under resan planerar vi att få föreläsningar och övningar av lokala jesuiter. Vi firar mässa i stort sett dagligen som leds av präster i Kompass.
Välkommen med på en intressant resa tillsammans med många vänner i föreningen Kompass. 

20 oktober
Idag är det ankomstdag till Loyola. Flyget går till Bilbao och därifrån åker vi buss genom de baskiska bergen till den ytterst lilla byn Loiola belägen mitt emellan två små städer. I Loiola finns det stora jesuitiska centret som är uppbyggt kring Ignatius födelsehus. Granne med detta ligger ett mindre hotell som numera drivs av ”Centro de Espiritualidad”. Där bor vi de första fyra nätterna. 

21 – 23 oktober
Nu får vi tre hela dagar till vårt förfogande i Loyola. Under de dagarna kommer vi att bland annat besöka Ignatius födelsehus, det gamla sjukhus där Ignatius tjänstgjorde, Br Garate’s hus. I det jesuiternas center finns en större utställning om Ignatius och vi hoppas även att kunna besöka biblioteket med skrifter från Ignatius hand. Vi får tillfälle att fira mässa på flera olika platser och för den som vill brukar det också finnas möjlighet att delta i mässa på baskiska i basilikan. För att berika oss ytterligare under dessa dagar har vi sökt kontakt med jesuiterna på plats för att de ska kunna ge föreläsningar och leda oss in i en vidare reflektion kring Ignatius och hans betydelse idag. Under dessa dagar i Loyola har vi helpension med både frukost, lunch och middag på vårt boende.

24 oktober
Idag lämnar vi Loyola för att med buss åka vidare genom Spanien. Vi åker först till en gammal pilgrimsort uppe i bergen; Aranzazu. Den nutida kyrkan är imponerande både till sin storlek och sitt innehåll. Därifrån åker vi vidare till Pamplona där allt tog sin början. Det var här som Ignatius blev skadad på ett sådant sätt att han behövde lång till rehabilitering. Det var ju under den konvalescenstiden som han upptäckte de första grunderna till den andliga vägledning som hjälper människor än i dag. Vi vandrar in i Pamplona på ”Camino de Santiago de Compostela” som går genom staden. Det blir tillfälle att se platsen för borgen där striderna utkämpade sig för länge sedan. På eftermiddagen hinner vi också med ett besök i Xavier. Det är födelseorten för en av Ignatius tidiga medbröder, Francis Javier, som blev missionär i Asien. I hans födelsehus finns en intressant utställning om ignatiansk mission. Natten tillbringar vi i Jaca där hotell och middag väntar.

25 oktober
Under förmiddagen i bussen åker vi genom vackra bergslandskap. Vid lunchtid är vi framme i Manresa som är en av de viktigare platserna i Ignatius liv. Här gjorde han starka andliga upplevelser och det var också här som han formulerade sina andliga övningar. Vi besöker grottan där han vistades. Över den finns det idag en kyrka och grottan är ett litet kapell där vi planerar att fira mässa. Tillsammans med någon som är väl förtrogen med det jesuitiska arvet i Manresa besöker vi ytterligare några platser i promenadavstånd från kyrkan för att stanna upp vid det som berörde Ignatius just här i Manresa. Härifrån fortsätter vi vidare till Montserrat. Även detta är en mycket gammal pilgrimsort dit man har vallfärdat i århundraden. Klostret och den stora katedralen ligger högt på de branta bergsväggarna. Ikväll har vi vårt hotell just här i Montserrat. Det blir tillfälle att besöka kyrkan och har vi riktig tur kan vi också få höra gosskören sjunga.

26 oktober
Från Montserrat beger vi oss till den moderna storstaden Barcelona. I en av kyrkorna nere vid havet, Santa Maria del mar, sitter Ignatius som staty och funderar på vart livet ska leda honom. Ignatius vistades ganska lång tid i Barcelona och vi hinner se några av de platser som är förknippade med honom. Eftermiddagen blir fri för egna strövtåg i staden. Kanske vill någon se Salvador Dali’s speciella arkitektur i både bostadshus och den enorma kyrkan ”Sagrada Familia”. På kvällen möts vi till en sista middag tillsammans på hotellet. 

27 oktober
Idag är det hemresedag. Bussen tar oss till Barcelonas flygplats och därifrån åker vi hemåt efter en berikande resa. 

Pris                       14.350:- per person
Enkelrumstillägg         1.450:-

Flyg från Arlanda ingår. Vid önskemål kan även flyg från Landvetter, Kastrup eller Gardermoen ordnas. Detta kan påverka priset. Skriv önskemål vid anmälan så återkommer vi med prisuppgift innan resan bekräftas.