Skip to main content

Studieresa till Berlin 10-14 mars

Detta är en studieresa som främst vänder sig till pastorer, pionjärarbetare och övriga medarbetare i Svenska Alliansmissionen. Av tekniska skäl står det "fullt" fram tills det blir möjligt att boka en plats på resan. 

Hur kan vi tillsammans ta emot, formas av och gestalta Jesus Kristus i världen? 

Syftet med resan är att ge tillfälle till att gemensamt fundera kring frågorna om hur man kan skapa en miljö där:
- Evangeliet förkunnas frimodigt
- Nya kristna gemenskaper formas.
- En positiv utveckling är tydlig i församlingarna.

Resan går till Berlin där vi under några dagar lär känna några intressanta nutida arbeten av olika karaktär. Vi får också tillfälle att lära oss hur kyrkan har funnits med i det senaste århundradets omvälvande händelser. Vi möter givetvis också den moderna, pulserande storstaden Berlin med dess olika aspekter. 

Stadsmissionen i Berlin har ett omfattande arbete av social karaktär, på samma sätt som Stadmissionen i Sverige. Men i Berlin har man också flera intressanta och spännande projekt med församlingsgrundande verksamhet och olika sätt att möta den nutida människan. 

Sammantaget hoppas vi att resan ska erbjuda impulser och inspiration, hämtad i både nutid och dåtid, till ett samtida församlingsarbete i vår tid och i våra sammanhang. Förhoppningsvis leder allt detta till att vi tillsammans kan inspireras till förnyat arbete i våra respektive hemmiljöer.

Priset är inte fastställt ännu, men bör hamna någonstans mellan 6.500:- och 7.000:-

Hotell

Ett stort, lite opersonligt, men prisvärt hotell i östra Berlin, ca 15 min från Alexanderplatz.

City Hotel Berlin East
Landsberger Allée 203
Berlin

https://www.hotel-berlin-east.com/en

Dagsprogram

 • 10 mars: Måndag

  Vi åker tidigt på morgonen från Nässjö/Jönköping med möjlighet till påstigning utmed E4 söderut. På utresan besöker vi något intressant pionjärarbete i södra Sverige där SAM är delaktigt.
  Vi åker sedan genom Danmark och på färjan mellan Gedser och Rostock blir det middag. Framåt 23-tiden anländer vi till Berlin och checkar in på vårt hotell i östra Berlin.

 • Programmet är fortfarande preliminärt. Vi håller på att boka upp de olika besöken. Det innebär att besök kan byta dag och tid, men i huvudsak är det detta som vi önskar att dagarna i Berlin ska innehålla. Programmet uppdateras kontinuerligt.

 • 11 mars: Tisdag

  Dagen inleds med att besöka något av de pionjärarbeten som Berliner Stadtmission bedriver. Vi får presentationer, på engelska, om arbetet och hur man kan tänka kring att arbeta som kyrka i en modern storstad.
  Lite längre fram på eftermiddagen förflyttar vi oss till Svenska Kyrkan i Berlin. De kan berätta om hur kyrkan kan spela en viktig roll i samhället i tider där människor värderas olika utifrån deras härkomst och likaså hur man kan bistå när längtan efter frihet blir stor i en auktoritär tid. Vi äter middag i Svenska Kyrkans café och avslutar kvällen med en nattvardsgudstjänst innan vi återvänder till vårt hotell.

 • 12 mars: Onsdag

  En guidad rundtur på svenska i staden med en av Berlins duktigaste lokala guider står på programmet idag. Vi lär känna en stad som i sig är ett koncentrat av Europas historia. Rundturen kan också väcka många frågor kring rättvisa, frihet, och hur man ska kunna bygga upp en framtid i ruinerna av ett förfallet samhälle. Eftermiddagen blir fri för egna upptäcktsfärder, shopping, museibesök eller vad som nu kan vara av intresse. På kvällen möter vi Stadsmissionens sociala arbete i Berlin. Vi äter gemensam middag på Stadmissionens vandrarhem i centrala Berlin innan vi återvänder till vårt hotell.

 • 13 mars: Torsdag

  Idag börjar vi dagen med att besöka ytterligare ett pionjärarbete som drivs av Stadsmissionen. Efter tid för lunch så beger vi oss till minnesmuséet över motståndet mot nazismen för att höra om kyrkornas roll i motståndsrörelsen under kriget. Därifrån åker vi långt ut i västra Berlin för att besöka prästen och teologen Dietrich Bonhoeffers hus. Han var aktiv i motståndsrörelsen men också en aktad teolog som har betydelse även i våra dagar. Här får vi en introduktion som kan ge mycket för fortsatt tanke och reflektion. Efter middag på vårt hotell har vi ett par timmar tillsammans för att summera våra intryck av dagarna i Berlin.

 • 14 mars: Fredag

  På morgonen börjar vi hemresan. Det blir tid för lunch på färjan mellan Rostock och Gedser. Vi åker genom Danmark och tar sedan färjan till Helsingborg. Framåt 20-tiden är vi tillbaka i Jönköpingstrakten.