Skip to main content

Värmland - och lite till 13-15 maj

PRO i Boxholm bjuder in till en tredagars resa till Värmland. Lite historia, lite kultur, vackra miljöer, guidade turer. Både lunch och middag ingår i denna innehållsrika resa.

Arbetarmuséet i Gråbo, Karlskoga
Sandgrund med Lars Larins utställningar
Mårbacka
Fordonsmuséet i Arvika
Linneväveriet i Klässbol
Håverud med Dalslands Kanal och akvedutken
Hotell två nätter i Karlstad
Helpension, frukost, lunch och middag samt ett fika per dag. 

Måndag 13 maj
Klockan 8.00 åker vi från Folkets Hus, Boxholm. Deltagare från PRO Aneby stiger på vid 07.15 vid Apoteket i Aneby. Färden tar oss till vårt första stopp vid Arbetarmuséet i Karlskoga där vi får se på tidstypiska bostäder. Efter gemensam lunch i Väse fortsätter vi till Lars Larins Sandgrund i Karlstad som har extraöppet för oss med guidad visning. 
Vi checkar in på vårt hotell i centrala Karlstad och avslutar kvällen med en gemensam middag. 

Tisdag 14 maj
Idag har vi med oss lokal guide hela dagen. Bussresan startar västerut mot Klässbol efter en kort tur i Karlstad på ”denna sia älva”. 
I byn Klässbol ligger anrika Klässbols Linneväveri. Ett familjeföretag som idag drivs av tredje och fjärde generationen. Här får vi veta allt om historien, hur vävarna spänns och vem som rullar ut dukarna inför Nobelmiddagen i stadshuset i Stockholm! Vi får gå̊ ut i produktionen och se hur det vävs idag och naturligtvis ges det möjlighet att köpa med sig hem också̊, butiken har öppet. Här finns både 2:a sortering och 1:a sortering. 
Innan vi åker vidare – så chansar vi på̊ att vädret är fint och vi kan servera en kopp busskaffe/te med dopp, dvs en smak av Värmland bakad med kärlek. 
Från Klässbol är det bara knappt 2 mil till Arvika och vi följer Glafsfjorden ända in i Kyrkviken. Här i Arvika besöker vi Fordonsmuseet. Det finns bilar från alla decennier, många bilar med lokal historia men inte bara bilar utan också̊ motorcyklar, mopeder, hästvagnar, cyklar och ja, t o m en spark från Arvika Vagnfabrik. 
Det har blivit dags för lunch och den skall vi äta på̊ Kulinarika på̊ Aplungen. Ca 30 min från Arvika, över höjden mot Sunne, finner vi denna lilla idyll. En mat och- vingård med vacker utsikt över sjön. Här möter vi Bibbi, född och uppväxt i trakten med passion för mat och dryck, gärna lokala råvaror och smaker. På lokal dialekt presenterar hon dagens lunch. 
Från Västra Ämtervik på ena sidan Fryken, eller som Selma skriver – Lövens långa sjö̈, genom Sunne till Östra Ämtervik och Mårbacka åker vi mätta och nöjda inför dagens sista möte. Här får vi en guidad visning i Selma Lagerlöfs minnesgård, Mårbacka. Vår kära Selma som skulle fyllt 160 år i år(2018) och som var så med i tiden. Här får vi höra hur hon som entreprenör, lantbrukare, lärare, politiker och absolut inte minst författare tog sig an livet och alla dessutmaningar och möjligheter. Hon ville att Mårbacka skulle vara en minnesgård för ”folket” att se hur det varit och JA, så är det. Strosa omkring i parken, titta in i butiken har vi naturligtvis också̊ tid till. 
När vi känner oss nöjda här rullar vi vidare tillbaka till Karlstad. Men innan vi slutar vid hotellet så skall vi naturligtvis få se lite 

Onsdag 15 maj
Vi lämnar Karlstad på morgonen för att åka på västra sidan av Vänern. I Håverud stannar vi för ett se Dalslands kanal och akvedukten. En lokal guide berättar. Det blir också tillfälle att ströva lite på egen hand. Därefter fortsätter vi till dagens lunch i närheten av Grästorp. På eftermiddagen stannar vi till på Falbygdens ost för att fika och för att köpa med oss lite godsaker hem. Framåt sju-tiden är vi åter tillbaka i Boxholm efter tre intressanta dagar. 

Pris:        3.850:- vid minst 30 deltagare, enkelrumstillägg: 1.030:-
Anmälningsavgift 850:- betalas vid anmälan. Resterande 3.000:- + ev enkelrumstillägg betalas senast den 13 april.

Här finns info att ladda ner.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
13/5BussVärmland - och lite tillMer än 83 850:-Boka