Med PRO till Berlin 14-17 okt

PRO i Aneby bjuder in till Berlin. Det är 30 år sedan de stora förändringarna ägde rum och Tyskland återförenades. Under några dagar kommer vi att lära känna denna pulserande storstad som är ett koncentrat av europeisk historia. 
Det blir tillfälle att se hur staden har förändrats sedan muren föll. De nya byggnaderna på Potzdamer Platz är byggda mitt i staden på mark som under lång tid var ingenmansland. Vi ser historiska platser som Universitetet och Brandenburger Tor. Den mur som delade staden i 28 år finns kvar på några ställen för att påminna om det som varit. Vår svensktalande guide tar oss med på upptäktsfärd i staden. Det blir också tid för egna strövtåg och kanske en del shopping. 

Måndag 14 okt
Vi åker från Aneby 06.00 på morgonen. Påstigning är vid Apoteket. Bussen tar oss söderut och det blir stopp för att sträcka på benen. Ta gärna med lite matsäck eller frukt för morgontimmarna i bussen. Därefter fortsätter vi till Helsingborg där vi tar färjan över till Danmark. Efter 20 mil på danska vägar når vi Gedser där nästa färja tar oss över till Tyskland. Det går att äta en sen lunch på färjan. Strax efter halv åtta beräknar vi komma fram till vårt centralt belägna hotell för att checka in och äta middag. ca 75 mil.

Tisdag 15 okt
Efter frukost möter vi vår svensktalande lokalguide som tar oss med på en rundtur i denna fascinerande stad. Vi kommer att möta en stad med historia tillbaka till 1200-talet. Under de senaste århundradena speglas en stor del av europas historia i Berlin. De två världskrigen och tiden när Europa var delat i öst och väst märks på många sätt i staden. Vår guide tar oss till många av de välkända platserna och låter oss förstå sammanhang och skeenden i Europas och Berlins historia.
Efter lunch på egen hand ordnar vi en utlykt till koncentrationslägret Sachsenhausen strax norr om Berlin. Vår svensktalande guide finns med och berättar om denna plats och dess historia. Utflykten ingår inte i grundpriset. Det blir ett tillägg på 100:- per person om alla följer med.
På kvällen äter vi middag på hotellet.

Onsdag 16 okt
Även idag möter vi vår svenska guide som tar oss med i Berlins värld. Idag åker vi till södra delen av Berlin för att bese slott och parker i Potsdam.
Efter lunch på egen hand är eftermiddagen fri för shopping eller andra aktiviteter.
Vårt hotell ligger i gamla centrum väst och det är promenadavstånd till Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche och även till KaDeWe, det enorma varuhuset vars delikatessavdelning definitivt är värd ett besök.
Ikväll blir det middag med rejäl tysk husmanskost på "Bavaria". Restaurangen är belägen i ett relativt modernt köpcentrum på gångavstånd från hotellet. När man kommer in i restaurangen gör den rustika inredningen att man känner sig förflyttad till Bayern i södra Tyskland.

Torsdag 17 okt
Efter en tidig frukost sätter vi oss i bussen för att styra hemåt. Det blir möjlighet att äta lunch på färjan mellan Rostock och Gedser. Vi fortsätter genom Danmark och via färjan från Helsingör till Helsingborg kommer vi tillbaka till Sverige. Någon gång mellan 21 och 22 på kvällen är vi tillbaka i Aneby igen. ca 75 mil

Pris: 4.880:- per person vid 25-34 anmälda, 4.480:- vid 35 eller fler anmälda.
Anmälningsavgift: 1.000:-
Enkelrumstillägg: 1.200:-

Tillkommer luncher samt dryck till middagarna.

Priset är beräknat utifrån aktuell växelkurs och ett visst antal resenärer. Om växelkursen ändras kan priset behöva justeras.
 

 

Hotell

Berlin Mark Hotel****
Hotellet är beläget i gamla centrum väst, några hundra meter från shoppinggatan Kurfürstendamm och ca 10 min promenad till Kaiser Wilhem Gedächtnishkirche.
Läs mer på hotellets hemsida