Skip to main content

Preliminärt program Oberammergau 2022

Nu äntligen börjar allt falla på plats. Det finns ett preliminärt program för resan till Passionsspelen i Oberammergau 2022
Avresan blir framflyttad till 7 september och vi kommer hem den 14 september. Biljetter i kat 1 och bra boende med 2 nätter i eller i närheten av Oberammergau.

Reseledare: Carl Magnus Adrian, nyligen pensionerad kyrkoherde med stor vana som reseledare och kunnig om passionsspelen. Han och jag har kört många resor tillsammans, inte minst resor till Luther-trakterna i östra Tyskland. Resan blir klar för bokning inom några dagar.

Dag 1
Vi åker från Aneby tidigt på morgonen. Påstigning kan ske i Jönköping och utmed E4 söderut. Via färjorna Helsingborg – Helsingör och Gedser – Rostock kommer vi på eftermiddagen fram till Tyskland. Från Rostock beger vi oss på motorvägen söderut och passerar gamla svensktrakter innan vi når kvällen hotell i Magdeburg där middag väntar.

Dag 2
Vi är i en del av Tyskland som har haft stor betydelse i den svenska historien. Det första stoppet gör vi i Eisleben där Martin Luther föddes 1483. Vi besöker hans födelsehus och kyrkan där han döptes. För den som vill erbjuder vi att fira mässa/nattvard i dopkyrkan.
Från Eisleben åker vi vidare till minnesplatsen över Gustav II Adolf vid Lützen. En ganska oansenlig plats som har fått stor plats i den svenska historieskrivningen. Därefter får vi några timmar i storstaden Leipzig. En stad där Bach var kantor och en stad där de fredliga måndagssamlingarna blev en startpunkt till hela östblockets fall. Vårt hotell den här dagen är ett Spa-hotell i gränstrakterna till Tjeckien där vi får middag.

Dag 3
Vi räknar med att se någon av de tjeckiska kurorterna och deras specialla atmosfär innan vi fortsätter mot mot Wien, som är dagens mål. Under resann hinner vi fördjupa oss i Europas historia och även börja bekanta oss med Passionsspelen i Oberammergau. Vi passerar Prag och Brno i Tjeckien innan vi korsar gränsen till Österrike för att till kvällen nå fram till vårt hotell i Wien.

Dag 4
Idag har vi en heldag för att utforska denna fantastiska stad. Vi gör en rundtur runt stadscentrum på ”Ringen”, den ringväg som omsluter hela centrum. Det blir också guidad tur inne i centrum och kanske några ytterligare sevärdheter. En av kvällarna i Wien äter vi middag med österrikiskt gemyt på kullarna i utkanten av Wien i den stadsdel som heter Grinzing. Om intresse och möjlighet finns kanske vi kan ordna ett besök på en konsert med klassisk musik någon av kvällarna. Det blir i så fall ett tillval eftersom det är lite för tidigt att boka detta redan nu.

Dag 5
Nu närmar sig tiden för höjdpunkten på resan. Vi beger oss mot Oberammergau där vi ska bo två nätter antingen i själva Oberammergau eller i något närliggande samhälle. På vägen mot Oberammergau hinner vi göra ytterligare genomgångar av innehållet i passionsspelen. Vägen tar oss från Wien via Salzburg för att på kvällen nå fram till de sydligaste delarna av Bayern i Tyskland där Oberammergau är beläget.

Dag 6
Förmiddagen är till fritt förfogande för att utforska Oberammergau. På eftermiddagen och kvällen är vi i den stora Passionsspelshallen för att se Jesu sista vecka utspelas framför oss med hjälp av byborna i det mest berömda av alla passionsspel. Vi har biljetter i kategori 1, vilket innebär att man sitter bra till för att se vad som händer på scenen. I pausen serveras middag innan spelen fortsätter till kvällen.

Dag 7
Tidigt på morgonen lämnar vi Oberammergau för att påbörja hemresan genom Tyskland. Under färden får vi tid att smälta intrycken från passionsspelen. Vi hoppas hinna stanna till en stund i den gamla medeltida staden Rothenburg ob der Tauber. Dagens resmål är Hannover där hotell och middag väntar på oss till kvällen.

Dag 8
Resans sista dag tar oss förbi Hamburg upp till Puttgarden. Via färjan når vi Danmnark och vi känner att hemtrakterna närmar sig. Nästa färja tar oss till Helsingborg och till kvällen är vi hemma igen efter en innehållsrik resa.